Máthé Zsuzsa

Történész

Egység, kétség

2017. március 27.

Címkék: közösség, történelem, Európa, 1956

Szabadságunkat, nemzeti közösségünket most épp az integrált európai akarat sodorhatja veszélybe, álmainkat is elsősorban az európai porondon, sok esetben itteni szándékok ellenében kell megvédenünk.

1957. március 25-én Róma ünnepelt, az iskolákban nem volt tanítás. E zord, mert bár naptár szerint tavaszi, mégis télies, hétfői napon Franciaország, Olaszország, az NSZK és a Benelux államok képviselői a római Capitoliumon aláírták az Európai Gazdasági Közösség (Közös Piac) létrehozásáról szóló Római szerződést, amely a mai Európai Unió elődjeként biztosította áruk, szolgáltatások, tőke és személyek szabad vándorlását a szerződést ratifikáló országok között. A ceremónia idején Róma minden harangja egyszerre zúgott fel. Egy álom, a két világháború pusztításai utáni békés együttélés vágya és az együttműködésből fakadó jólét kecsegtető lehetősége beteljesedni látszott.

Teljes cikk

Hernády Zsolt

Történész

Európa nyugaton és keleten, avagy mitől más a Boci csoki, mint a Milka?

2017. március 25.

Címkék: Európa, nyugat, évforduló, kelet, Római Szerződés

Hiába vagyunk gyengébbek nyugat-európai barátainknál, mégis ugyanabban az arénában szeretnénk versenyezni, nem igénylünk másik versenypályát egy „kétsebességes” Európában.

Hatvan éve, 1957. március 25-én írta alá Belgium, Hollandia, Luxemburg, Franciaország, a Német Szövetségi Köztársaság és Olaszország az Európai Gazdasági Közösséget (EGK), valamint az Európai Atomenergia Közösséget (Euratom) létrehozó Római Szerződést. A Közös Piacnak is nevezett EGK tagjai eltörölték egymással szemben a vámokat, biztosították nemcsak az áruk, de a tőke és a munkaerő szabad áramlását is, gazdaságpolitikájukat pedig igyekeztek úgy alakítani, hogy minden ágazatban nemzetközi együttműködés alakulhasson ki.

Teljes cikk

Székely András

Közgazdász

Boldogabbak vagyunk, mint négy éve!

2017. március 23.

Címkék: kutatás, Magyarország, bizalom, boldogsag, Kopp Mária, társadalmi tőke, boldogság

Igyekszem abban hinni, hogy (remélem folyamatos) menetelésünk előre a boldogság-rangsorban a társadalmi tőke erősödésének, az egymás iránti bizalom növekedésének köszönhető.

Újra megjelent a világ országait boldogság szerint rangsoroló kutatás, a World Happiness Report, vagy ha
valaki csak a sorrendre kíváncsi, akkor erre a linkre kattintva is megtalálja a 2016-os helyezéseket (az idei jelentésben a tavalyi évet elemzik). A számítás módja és még sok egyéb megtalálható ezeken az oldalakon, most azonban beszéljünk csak rólunk, magyarokról.

Próbáljunk eltekinteni a cím politikai felhangjától, és örüljünk annak, hogy tényleg boldogabbak vagyunk, mint az elmúlt években, sőt elmondhatjuk, a javulás jelentős. Tavaly óta a 91. helyről ugyanis a 75-re léptünk (155 ország szerepel a listán, így az első felében vagyunk már a táblázatnak), és bár a pontszámunk csak 3,5 százalékkal javult, az első helytől számított lemaradásunkat 7,5 százalékkal sikerült javítani. 2012 óta 11,5 százalékkal javult a boldogságunk, és majdnem 19 százalékkal csökkent a különbség az első helyezettől, aki az utolsó kimutatás szerint Norvégia volt.

Teljes cikk

Máthé Zsuzsa

Történész

Harminc év és vége Európának?

2017. március 21.

Címkék: kereszténység, Európa, Európai Unió, iszlamizmus, jövő, Henri Boulad

Ha az egyházak nem találnak kulcsot az európai emberek éhes szívéhez, és ha átadjuk területeinket és szellemi territóriumunkat egy más kultúrának, Európát valóban elrabolja a terjeszkedésre, hódításra született iszlám.

Az ember hajlamos a világot saját nézetei képére formálni és körömszakadtáig ragaszkodni azokhoz az alapvetésekhez, amelyeket az idők során magáévá tett. Elbizonytalaníthat mindenkit ennek igazságtartalma: képesek vagyunk-e saját képzeteinket felülírni a változó világ fényében vagy megrekedünk azokon a pontokon, amelyeket neveltetésünk és szellemi fejlődésünk során lecövekeltünk?

Ezért is fontos olykor meghallgatni másokat és időt szánni fontos, bennünket is foglalkoztató kérdésekkel kapcsolatos nézetetek átgondolására. Március 17-én Henri Boulad előadását hallgatva azzal a jó érzéssel álltam fel a Váci Piarista Gimnázium dísztermének székéből, hogy egy más nyelvet beszélő, más életkorú, más élethivatást választó ember hozzám hasonlóan gondolkodik a sorsunkat, jövőnket nagyban meghatározó kereszténység és Európa állapotáról. 

Teljes cikk

Frivaldszky Edit

Nemzetközi család-, és életvédő

Nevedben a sorsod?

2017. március 20.

Címkék: örökbefogadás, névadás, születés, biológiai anya

Nevünk ajándék szüleinktől. Egy életre szóló kísérőkártya, amit érezhetünk bélyegnek vagy akár küldetésnek is. Rajtunk múlik, hogy hogyan csomagoljuk ki ezt az ajándékot.

Hú, micsoda dilemma a várandósság alatt a megfelelő név kiválasztása! Ráadásul nem is látjuk még, hogy fog kinézni gyermekünk, sokan még azt sem tudják, hogy fiú lesz-e vagy lány. A paraméterek szűkülnek a szülés pillanatáig, de olykor-olykor a szülőszobán is egy 10-es listát bogarászgatnak a T. szülők a fájások között.

És mi a helyzet az örökbefogadások esetén? Ki ad nevet? Az örökbefogadások körül még mindig rengeteg válaszra váró kérdés, az ismeretlenből fakadó félelem és magasztos érzés lengedez. Mégis, vannak olyan megismételhetetlen és szívmelengető pillanatok ilyenkor, melyeket sehol máshol nem tapasztalhatunk meg. Ilyen a névválasztás is.

Teljes cikk

Székely András

Közgazdász

Önmegtartóztatás, böjt - miért kell ez nekünk?

2017. március 17.

Címkék: lemondás, lélek, hit, böjt, önmegtartóztatás

A böjt célja nem az örömtelenség, hanem a más természetű, lelki örömök felé való koncentrált odafordulás, és ezek által önmagunk megerősítése.

Kinézek az ablakon, és annyira szép idő van, pedig péntek, nagyböjt, nekem most hogyan kéne éreznem magam? Mit kellene, hogy jelentsen nekem a nagyböjt, a hústól való megtartóztatás? Gyerekkoromban, katolikus nevelést kapva, természetesen én is megismerkedtem a böjt, a nagyböjt fogalmával, talán még meg is tartottam valamit, bár azt hiszem, igazán nem sikerült elültetni bennem a lényeget – tudom, ez az én hibám elsősorban, elég okos voltam én már nagyon fiatalon is, hogy ne hallgassak az előírásokra. De aztán, ahogy telnek az évek, kezdek rájönni, talán mégis van benne valami.

Teljes cikk

Gerzson Éva

Filozófus

Kinek drágább rongy élete?

2017. március 16.

Címkék: identitás, maradás, Henri Boulad, Emberek és istenek

Az identitásától megfosztott ember a testi, lelki erőforrásaitól elszakított ember is lesz.

Ma, az iskolai ünnepség után otthon játszottak a gyerekek, az egyikük öntudatlanul skandálta magában: „Sehonnai bitang ember, Ki most, ha kell, halni nem mer, Kinek drágább rongy élete, Mint a haza becsülete.”  - nyilván ezt gyakorolták az utóbbi napokban. Kizökkentettem őt az elmélyülésből és rákérdeztem: „Te mernél halni?” „Nem, de hát én még gyerek vagyok.” Igen, a felnőttek dolga fenntartani a közösséget, amibe belenőhetnek. És én, adnám az életem? És ha adnám, merném-e sehonnai bitangnak nevezni, aki nem?

Teljes cikk

Hernády Zsolt

Történész

Március 15., avagy az ünnep titka

2017. március 15.

Címkék: március 15, forradalom, nemzet, ünnep

Azt hiszem, irigyeljük is kicsit a márciusi ifjakat, mert mi is szeretnénk ilyen gondtalanul és bátran belevágni fontos dolgainkba. Nem csak nemzeti, de személyes forradalmainkba is.

"Őrizkedjél március idusától" - figyelmeztette a béljós Julius Caesart, de a pesti ifjúság nem törődött a dátum baljóslatával, pedig addigra Vörösmarty Mihály magyarra is lefordította Shakespeare drámáját.

Március 15-e 1848-ban épp úgy, mint ma, szerdára esett. A radikális fiatalok eredetileg tizenkilencre akartak lapot húzni, vagyis inkább addigra szerveztek bankettet, abban bízva, hogy a József-napi vásárra érkezők közül sokan aláírják petíciójukat. A március 13-i bécsi forradalom híre azonban azonnali cselekvésre késztette őket, így született meg, ahogyan Petőfi írta, "a magyar szabadság első lélekzete", a cenzori engedély nélkül kinyomtatott 12 pont és a Nemzeti dal.

Teljes cikk

Máthé Zsuzsa

Történész

Gyerek, rendelésre - mit üzen Ronaldo fura apasága?

2017. március 13.

Címkék: gyerek, celeb, béranya, Cristiano Ronaldo

Az aranylabdás sztár csúfot űz emberi kapcsolatokból, kilúgozza a legalapvetőbb emberi köteléket. Gondolkodásmódja azt üzeni, hogy a gyermek tárgy, sőt árucikk, a nő pedig eszköz és díszlet a férfi oldalán.


Olvasom a hírt, miszerint korunk egyik fő-celebje, a mai kisfiúk idolja, Cristiano Ronaldo újra apa lesz. Nagyszerű hír lenne, ha nem árnyékolná be több "aprócska" részletkörülmény.

A cikkből kiderül, hogy a 32 éves sztár nem tett mást, mint bérbevett egy női méhet, hogy az hordja ki ikreit. Nem azért folyamodott e szokatlan "szolgáltatásért", mert ne lenne partnere, hisz közben 22 éves, gyönyörű modell barátnőjével pózol. Hogy miért nem ő az anyuka, nem tudni – talán lapos hasikája kitágulásától, mellei feszességének elvesztésétől tart, talán nem is szeretik egymást, csak feltűnő biodíszlet a labdarúgó oldalán. Egyik opció lehangolóbb, mint a másik…

Teljes cikk

Frivaldszky Edit

Nemzetközi család-, és életvédő

Ő dönt? Folytatódik az abortusz-biznisz

2017. március 10.

Címkék: nők, Európai Unió, abortusz, Trump, magzati szervkereskedelem

A szorult helyzetben lévő európai vagy afrikai nők nem az európai biztosok valóságában élnek. Döntenek felettük.

Az Egyesült Államok új elnökének egyik első lépése az abortuszklinikákat is működtető megaszervezet kormányzati forrásainak elapasztása volt, azaz elvágta a magzati szervkereskedelemmel is foglalkozó Planned Parenthood (Tervezett Szülőség) anyaszervezetének, az International Planned Parenthood-nak éltető csatornáját. Sötét felhők gyülekeztek az abortuszbirodalom felett, de egy európai baráti összefogás mentőővet dobott a szervezetnek.

Teljes cikk