Székely András

Közgazdász

Virág és emancipáció, avagy egy kétarcú ünnep köszöntője

2017. március 08.

Címkék: nők, ünnep, Nőnap

Kicsit paradox ez az ünnep, hiszen a férfiak által a nők számára vásárolt virág épp a két nem közti különbséget jelképezi, holott eredendően az egyenlőségről, az emancipáció igényéről szólt a kezdeményezés.

Március 8., nőnap. Ez egy olyan ünnep, ami kicsit eltávolodott az eredetétől, hiszen mikor a textiliparban dolgozó nők 1857-ben ezen a napon utcára vonultak, éppen nem virágért és kedvességért tüntettek, hanem emberibb munkafeltételekért és magasabb fizetésért. 1917-ben ugyanezen a napon Oroszországban a nők kenyérért és békéért demonstráltak, aligha örültek volna, ha a követeléseikért egy szép csokrot kaptak volna a kezükbe. Sőt, kicsit paradox is emiatt az ünnep, hiszen a férfiak által a nők számára vásárolt virág sokakban a két nem közti különbséget jelképezi, holott éppen az egyenlőségről, az emancipáció igényéről szólt a kezdeményezés.

Apropó, egyenlőség, emancipáció… Nehéz téma, előre tudom, úgysem vagyok képes most pár sort úgy írni ebben a témában, hogy ne legyen, akit felháborít. Puff neki, ez van. Túlélem. Pedig lenne mit kibeszélni ebben a témában, a belénk rögzült félelmeket, előítéleteket a két nemről, a vélt vagy valós különbségekről, illetve arról, hogy ezeknek az eltörlése milyen végzetes hiba, ha ész nélkül, mindent eltörölve teszünk mindent egyenlővé.

Teljes cikk

Máthé Zsuzsa

Történész

Miért hagyjuk, hogy így legyen?

2017. március 07.

Címkék: kereszténység, Krisztus, üldöztetés

Rajtunk is múlik, hogy nagypéntek gyalázata megismétlődik-e és hogy Krisztus tanítása gyűlöletbeszéddé kriminalizálódik-e? Ne hagyjuk, hogy így legyen!

Épp két minapi híren kattogott az agyam. Az egyik szerint egy francia vidéki városban egy tanárt el akarnak bocsátani állásából, mert a Bibliából olvasott fel részleteket a gyerekeknek, a másik szerint a norvég menekültügyi miniszter asszony nyakában viselt kereszt miatt alakult ki heves politikai vihar. Miközben a két eset miatti elemi felháborodás pulzált bennem, olvasom, amit már eddig is sejtettem, hogy 2017-ben a legveszélyeztetettebb vallási közösség a világban a kereszténység lett - a vallásuk miatt világszerte meggyilkolt emberek 80%-a keresztény. Mi történik itt?!

Teljes cikk

Gerzson Éva

Filozófus

Közösségi élet - úri huncutság?

2017. március 06.

Címkék: közösség, fiatalok, ifjúságkutatás, hobbi

Miért lenne jó, ha sokkal többen vennénk részt valamilyen választott közösség életében?

A nemrég kijött ifjúságkutatás adatai szerint a 15-29 év közötti fiatalok 25%-a kapcsolódik valamilyen szervezett közösséghez. Ennek is majdnem fele (11%) valamilyen sportegyesületi tagság. Ezután következnek a diákszervezetek 9%-kal, és csak ezt követi, 5, vagy annál kevesebb százalékos aránnyal az összes többi szervezettípus, beleértve a hobbytevékenységeket, az egyházi szervezetekhez való tartozást és a politikai ifjúsági szervezetekben való szerepvállalást.

Ráadásul azt is hozzá kell tenni, hogy a társadalmi aktivitás nálunk úri huncutságnak számít, a kutatás szerint a képzettebb szülők magasabban iskolázott gyerekei vesznek részt a közösségi életben.

Teljes cikk

Máthé Zsuzsa

Történész

Mindenki? Kíméletlen-e az őszinteség, kegyes-e a hazugság?

2017. március 04.

Címkék: film, hazugság, Oscar-díj, Mindenki, Deák Kristóf, őszinteség

A díjnyertes rövidfilm nem pusztán hatalmi viszonyokat ábrázol, sokkal inkább a hazugság természetrajzára világít rá egy kiélezett helyzetben, mely azonban csak látszólag különleges, valójában nagyon is hétköznapi, mindannyiunkat érintő kérdést helyez boncasztalra: szabad-e – akár jó cél érdekében - hazudni és másokat hazugságban tartani?

Deák Kristóf filmje mindenkit érintő, figyelemreméltó alkotás, amelyre joggal lehet büszke, aki drukkolt az Oscar magyar esélyesének.

A 25 perces rövidfilm az én olvasatomban nem pusztán hatalmi viszonyokat (tanár-diák, felnőtt-gyerek, vezető-vezetett) ábrázol, sokkal inkább a hazugság természetrajzára világít rá egy kiélezett helyzetben, mely azonban csak látszólag különleges, valójában nagyon is hétköznapi, mindannyiunkat érintő kérdést helyez boncasztalra: szabad-e – akár valami távlati jó cél érdekében is – hazudni és másokat hazugságban tartani?

Teljes cikk

Máthé Zsuzsa

Történész

"Azért ez elég király, nem?" Arany János és a tizenkét éves

2017. március 02.

Címkék: kultúra, magyar, évforduló, vers, Arany János

A kétszáz éve született költő zseni és a 2017-ben élő kiskamasz találkozása.

Azért (is) jó, ha az ember lányának gyereke van, mert a velük újrakezdődő életút olyan, a tudat mélyén lappangó élményeket, tudás-morzsákat hoz felszínre, mint például a rég megkopott „reciprok érték” fogalma a matek tananyagban, vagy az erdei pajzsika nevének felbukkanása természetismeretből. Ahogy a gyerekek haladnak felfelé az iskolai grádicsokon, nekem, szülőnek is lehetőséget kínál az ismétlésre, sőt, az esetleges általános (iskolai) műveltségi rések, repedések foltozgatására. Mivel pedig negyven felett az ember lassan tanul, az külön jó, hogy több gyermekem is van, így repetát kapok a tananyagból. (Lehet, hogy igaziból az anya gyereke a tudás anyja?)

De nemcsak az újrafelfedezés öröme az, ami ilyenkor megtapasztalható, hanem egy kissé távolabbról szemlélve a gyerekek tanulmányait, a kultúra újrafonódó szövetének rejtelmes világára is ráeszmélhetünk.

Teljes cikk

Gerzson Éva

Filozófus

Egyszer még kérünk magától valamit!

2017. március 01.

Címkék: lélek, böjt, Hamvazószerda, önmegtartóztatás

Hamvazószerda van, a nagyböjt kezdete. Ilyenkor az egyház arra hív, hogy a Krisztus-hívők „mindnyájan egyesüljenek valamilyen közös bűnbánattartásban.” A böjt áldásos mivolta mellett tehát kiemeli, hogy a közösség együtt nagyobb erőt képvisel, ezért merjünk kilépni az individuális kapcsolatkeresésből, és éljünk a közösség erejével!

A Tanú című filmben Pelikán József gátőrt az elvtársak időnként váratlan ajándékokban részesítik. Ám az élvezetet mindig beárnyékolja egy kissé nyomasztó mondat: „Egyszer még kérünk magától valamit”.

Sokan, akik az élet adományait inkább élvezik, mint elszenvedik, hasonlót élnek meg: tudják, egyszer majd áldozatokat is követel ez az élet, de addig… És különben is, hátha meg lehet úszni.

Ebben a nagyon természetes, de még felszínes megélésben a jó a nyereségeimet, a rossz a veszteségeimet jelenti. A szorongás pedig arra vonatkozik, hogy elkerülhetetlennek látszik, hogy előbb-utóbb veszteségeim legyenek. Ebben a szemléletben a középpont én vagyok. Ebben a szemléletben az önmegtartóztatásnak, a lemondásnak sincs semmi értelme. Miért tanítják mégis az egész világon, hogy az aszkézisnek boldogító gyümölcsei lehetnek?

Teljes cikk

Frivaldszky Edit

Nemzetközi család-, és életvédő

Venni vagy nem venni?

2017. február 27.

Címkék: nevelés, technika, gyerek, kütyük, minőségi idő

Árasszuk el gyermekeinket az együtt töltött percekkel, igazi élményekkel és dicséretekkel, hogy megszeressék a való világot!

Örök dilemma, hogy mi jó a gyereknek. Ha megvesszük, amit szeretne, vagy ha nem. Vagy csak később. Vagy kizárólag azt, amire szüksége van. Már csak azért is, mert koronként – értem ezalatt a technológiai fejlődés és a gyermekkor különböző szakaszait is – folyamatosan változik, hogy épp mit szeretnének birtokolni – mostanság leginkább kütyüket. Amik nemcsak drágák, de falják az időt. Sok-sok kérdőjel, miközben a kívánságok teljesítése szinte lehetetlen…

Teljes cikk

Hernády Zsolt

Történész

Ártatlanok szenvedése - a kommunizmus egyházüldözéséről

2017. február 25.

Címkék: történelem, Kommunizmus Áldozatainak Emlék, egyház, szenvedés

A kommunisták mindenkit félelemben akartak tartani. Ezért hagyták el sokan hitüket, szokásaikat, szentségeiket. Ezért hitték el sokak a hazug propagandát a kereszténységről, és keresték másban a boldogulásukat. Mindennek következményeit ma is érezhetjük, a mai magyar társadalom is hordozza a sebeket.

Nemrég egy kiárusításon találtam rá egy, már a címében is sokat ígérő könyvre: Vallás és egyház a Szovjetunióban. A művet egy bizonyos F. Fjodorov követte el. A könyv mérete (10x15 cm) és hajszálnyi vastagsága, azaz vékonysága (mintegy 30 kicsinyke oldal) sokat elárul a téma valóságtartalmáról.

Teljes cikk

Máthé Zsuzsa

Történész

Gender, die, das

2017. február 23.

Címkék: társadalom, ELTE, gender studies, nemek

Himihumi vagy manipulatív áltudomány? Gender-képzés, nem középiskolás fokon.

Az elmúlt hetekben sokan, sokféleképp írtak már a hírrel kapcsolatban, miszerint az Eötvös Loránd Tudományegyetem szükségesnek érezte, hogy ősztől önálló szakon „gondolkodjon a nemi szerepekről”.  Sok büfé-szak megfér a mai felsőoktatás étlapján, mondhatnánk, eggyel több vagy kevesebb, végül is mindegy.

De álljunk meg egy szóra a mesterszak szakigazgatója, Kövér Van-Til Ágnes érvelése kapcsán. Az oktató azt állítja, hogy a gender nem a kisebbségek ügye, „de az emberek száz százalékának életét határozza meg alapvetően”. Hmm.

Teljes cikk

Gerzson Éva

Filozófus

Az önfeledt elektron

2017. február 22.

Címkék: lélek, önfeledtség, filozófia, atom, fizika

A híres kísérletben az "önfeledt elektron" felfoghatatlanul viselkedik, a kontrollált elektron pedig úgy, ahogy az elvárható. Valami ilyesmi a lelki önfeledtség folyamata is.

Miért van az, hogy aki önfeledt, az boldog, de ha valaki önkívületben van, vagy inkább önkívületbe esett, abban van valami nyugtalantó, esetleg félelmetes. Valami nagyon fontosat különböztet meg itt nyelv.

Teljes cikk