Gerzson Éva

Filozófus

Beöltöznél adóellenőrnek? Farsangi utópia

2017. január 28.

Címkék: hagyomány, lélek, ünnep, farsang

Amondó vagyok, ma is inkább a felnőtteknek lenne szükségük a farsangra, hogy végre egy hercegnő, csillámpóni, Perselus Piton, terminátor, vámpír, Hermione Granger, Süsü, vagy Pókember bőrébe bújjanak egy össznépi karneválon. De a mesterségek farsangját is el tudnám képzelni, ahol az ápoló eljátszhatja a sebészt, és a jogászokat perbe fogják a költők...

A farsang komoly dolog, és ha nem hiszitek, olvassatok internetes kommenteket. Ez utóbbiak ugyanis sokszor a kóboráramként bujkáló, csatornázatlan agresszió szikrái. A farsang pedig mint tabudöntögetés, szerepcsere, határsértés, fordított világ éppen azért van, hogy együtt, egymást védve, de önmagunkon könnyítve megcsapoljuk kicsit a dinamitos hordót.

Teljes cikk

Székely András

Közgazdász

Még mindig számolunk - elszámolási viszonyok 2.

2017. január 25.

Címkék: befektetés, pénz, jövő, gyermeknevelés

Én a gyerekeimbe fektetek, és majd tőlük kapom vissza, ami jár. Hogy mennyi jár, azt majd ők döntik el, ahogy gyerekkorukban még enyém volt a döntés joga és felelőssége, akkor majd már az övék lesz. Ha bőven mértem, bőségben fogok megöregedni.

Érdekes, hogy ugyanaz a gondolat mennyire más reakciókat szülhet bennünk, nekem a gyereknevelés átváltása pénzre (HVG január 12-i „Drágaságunk”) több szempontból is tetszik. Végülis annyi mindent számolunk át, miért pont ezt ne? Attól még nem fogom egy feneketlen zsáknak tekinteni a gyerekemet, hogy ezt kiszámolják nekem – bocsánat, pontosítok, nem attól fogom. Egy (vagy több) kamaszgyerek apjaként ez az érzés már rég megjelent a könyvelésben. Az érzelmi könyvelésben. Mert akár elfogadjuk, akár nem, az érzelmeket is könyveljük magunkban, működik egy nagyon gondos, ám gyakran elfogult könyvelő ott benn, a szívünkben, aki az örömöket és a fájdalmakat egyaránt feljegyzi és rendszeresen, folyamatosan mérleget von. Néha van leltár, amikor át is értékelünk, de az aktuális egyenleget nap, mint nap érezzük. És ebben benne van a pénzkiadással kapcsolatos rossz érzésekkel szemben mindaz, amit visszakapunk. Gyakran csak később, sokkal később, lehet, hogy nem is közvetlenül, de visszakapjuk. És ha a napi mérleg nem is mindig nyereséges, a leltár során mindig hatalmas profitot vágok zsebre.

Teljes cikk

Máthé Zsuzsa

Történész

Belső elszámolás - mesetarifa avagy a gyermek ára

2017. január 24.

Címkék: hvg, pénz, gyermekvállalás

A HVG szerint budapesti luxuslakások árát "öljük" gyermekeinkbe azzal, hogy egyáltalán felneveljük őket. De vajon szabad-e forintosítani a meseolvasást, létezik-e tartozik és követel oldala a gyermeknevelésnek?

 

Mindennek árát, mióta jól tudom, a te értéked messze van, túl a számokon” (Cseh Tamás: Szerelmes dal)

 

A HVG január 12-i számának címlapanyaga „Drágaságunk” címmel azt járja körül, mennyibe kerül manapság a gyermeknevelés? Ha valakinek kételye támadt volna annak kapcsán, mit is gondol erről a hetilap, már az újság vezércikkéből megtudhatta, milyen elrettentő költségei vannak egy/több gyermek vállalásának. Az újság számításai szerint az egykék 70 millió forintot „emésztenek fel” 18 éves korukig, míg több testvér esetén jobban megoszlanak a terhek, amivel az egy utódra eső végösszeg akár 38 millió forintra (!) is csökkenhet.

Vajon hány olyan ember él ebben az országban, aki e számok olvastán nem tántorodik meg? De még mielőtt elrohannánk kölcsönöket felvenni vagy fogamzásgátló módszereken kezdenénk gondolkodni, álljunk meg egy szóra! Tényleg ennyibe kerül a gyermeknevelés?!

Teljes cikk

Máthé Zsuzsa

Történész

Boldog születésnapot, Himnuszunk!

2017. január 22.

Címkék: történelem, Himnusz, magyarság, nemzeti összetartozás

A Himnuszban ott örvénylik Árpád-házi szentjeink, Rákóczi és Széchenyi, Arany János és Ady, Csengey Dénes és Cseh Tamás felsejlő képe mellett gyermekeink jövője is, annak minden kétségével, reményével.


Iskolai tanévnyitó, nemzeti megemlékezés, ünnepi istentisztelet vagy világraszóló sportsiker - a Himnusz éneklése érzelmileg mindig felkavar. Ahogy öregszem, egyre inkább. A lassan kétszáz éve született nemzeti imádságunk hallatán kézzelfogható fiziológiai változásokat élek meg: a torkomban gombóc, a szemem elhomályosul, bőrömön a hideg futkos.

Teljes cikk

Hernády Zsolt

Történész

Isten veled, Hazánk!

2017. január 19.

Címkék: történelem, magyar, haza, kitelepítés, németek

A második világháború utáni igazságtalan, a kollektív bűnösség elve alapján elüldözött német lakosokkal 1946. január 19-én gördült ki az első vonatszerelvény Magyarországról. A kisemmizett németek a vagonra azt írták fel búcsúzóul: Isten veled, Hazánk!

Tercsi néni mintegy pótnagymamaként vette körül gyermekkoromat, és így nyomot hagyott felnőtt életemben is. Mintaszerű gyümölcsösében rengeteget garázdálkodtam, s csodáltam munkabírását, pontosságát, segítőkészségét, mély vallásosságát. Ma látom, felnőtt fejjel, hogy egyénisége származásában is gyökerezett,  hiszen Klausz Terézia sváb nemzetiségű volt. Évszázadok óta itt élt családja a Pilis vidékén. A háború azonban mindent megváltoztatott. Hitlernek már nem maradt ideje a magyarországi németek áttelepítésére, Sztálinnak a győztes szövetséges hatalmakkal karöltve viszont igen. Tercsi nénit csak azért nem telepítették ki 1946-ban, mert férje nem volt német. Itthon maradt, de testvéreit, rokonait, barátait, 1032 svábot kitelepítettek Pomázról. Nagypapám kísérte orvosként a vagonokba zsuppolt szomorú németeket, akiknek mindenüket elvették. Pest megye területéről hatvanezer, az országból pedig mintegy negyedmillió magyarországi német volt kénytelen elhagyni szülőhelyét. A második világháború utáni igazságtalan, a kollektív bűnösség elve alapján elüldözött német lakosokkal 1946. január 19-én gördült ki az első vonatszerelvény Magyarországról. A kisemmizett németek a vagonra azt írták fel búcsúzóul: Isten veled, Hazánk!

Teljes cikk

Székely András

Közgazdász

Újrakezdés vagy újra kezdés?

2017. január 19.

Címkék: lélek, újrakezdés, párkapcsolat

Nem lehetünk újra húszévesek - de nekikezdhetünk ma is a tanulásnak. Kamasz gyerekünkkel nem tudjuk pótolni a kimaradt játékokat a szőnyegen - de játszhatunk vele mást, most. Újra.

Ahogy az újrakezdés témáján gondolkodom, egyre inkább úgy érzem, olyan, hogy újrakezdés, igazából nincs. Ahogy nem lehet kétszer ugyanabba a folyóba lépni, ugyanígy nem lehet újrakezdeni azt, amit egyszer már elkezdtünk. Hiszen ha valaminek egyszer megvolt a kezdete, akkor, ha újra nekiugrunk, az mindenképp folytatás lesz. Vagy ha mégis elkezdünk valamit, az már más. De újra elkezdeni, belevágni valami hasonlóba, de mégis másba – azt lehet, azt kell. A folyónál maradva, újra beleléphetünk a vízbe, és ha a víz apró részecskéi már mások is, maga a folyó ugyanaz marad. 

Teljes cikk

Hernády Zsolt

Történész

A téma az utcán hever: karácsonyfa

2017. január 18.

Címkék: család, karácsonyfa, ünnep

Nézem az utcán a hivatásukat betöltött fenyőfákat. A mór megtette kötelességét? Jövőre veled, ugyanitt? Vajon az ünnep tanulságait, meghitt pillanatait is kidobtuk vele?

A mi családunk biztos nem. Mi ugyanis indulhatnánk a „Ki tartja meg a leghosszabb ideig karácsonyfáját?” versenyen, és garantáltan az élmezőnyben végeznénk. Talán azért is, hogy minél tovább éljük az ünnep varázsát, nem figyelve az új év szigorú valóságára. A fa, a természet élő oszlopa – Baudelaire után szabadon – még mindig a lakásunkban mormol szavakat.

Teljes cikk

Máthé Zsuzsa

Történész

"Semper reformanda!" - gondolatok az Ökumenikus Imahét kapcsán

2017. január 16.

Címkék: kereszténység, hit, Ökumenikus Imahét, ökumené

Szégyen, hogy valaha ellenségként tekintettünk egymásra, miközben ugyanahhoz az Istenhez fohászkodtunk és táplálékunkként egyaránt az írott és megtestesült Ige szolgált.

Családunk, ahogy a magyar családok közül oly sok, felekezetileg meglehetősen vegyes képet fest. Dédapám református lelkészként szolgált, nagyapám a debreceni református kollégium padjait koptatta. Anyai oldalról ugyanakkor székely vér csordogál ereimben, gyergyói felmenőim katolikus liturgia szerint gyakorolták vallásukat, anyai dédanyám is katolikus Bibliájába jegyezte fel tizenkét gyermeke születését, és közülük hét halálának napját… Engem végül reformátusnak kereszteltek és felnőtt fejjel magam erősítettem meg ezt a szülői döntést, tizenévesen konfirmáltam. Férjem nagypapája harmadrendi ferences szerzetes volt, falujában később kántorként segítette plébániája életét. Nagyszülei naponta jártak misére, ő maga is gyerekkorától ministrált. Más világ, más szokások, mozdulatok, énekek, de ugyanaz a Miatyánk, ugyanaz az áhítat szentáldozáskor vagy az Úrvacsora vétele alatt…

Teljes cikk

Frivaldszky Edit

Nemzetközi család-, és életvédő

Újrakezdés 2.0: Továbblépés válsághelyzetben

2017. január 13.

Címkék: abortusz, újrakezdés, krízishelyzet

Egyszer megkeresett minket egy kismama, aki abortuszon gondolkodott. Rendkívül nehéz anyagi helyzetben volt, a gyermek apja elhagyta őt és a családban sem volt senki, aki támogatta volna. Felajánlottuk neki, hogy segítünk. Nem kért segítséget, de az abortuszra végül nem ment el. Amikor munkatársunk megkérdezte tőle, hogy mi volt az a fordulópont, amiért megváltoztatta döntését, így felelt: "valaki másnak is fontos volt ez a gyerek".

Papagájnak éreztem magam. Reggelente ezerszer kellett elismételnem a lányaimnak, hogy öltözzenek már fel, ha nem szeretnének elkésni az iskolából. Mindig. Mintha nem minden reggel (és este) ugyanazt a programot kellene végigzongoráznunk.

Teljes cikk

Máthé Zsuzsa

Történész

Füstölgés

2017. január 11.

Címkék: levegő, felelősség, környezetszennyezés

Nem dobunk elemet a szemetesbe, nem öntünk vegyszert az élő vizekbe, nem gyújtunk rá vendéglátóhelyeken, de még jóérzésű, sőt jómódú emberek is lazán rádobják a tűzre a festett fát, színes papírt, műanyagot. Azt hisszük, ez nem árt, legfeljebb büdös. Pedig szívja az is, aki égeti, az is, aki nem. Igazi közösségi ügy.

Előttünk van a kép? Tél van, valahol Magyarországon autózunk, az út mentén kis falvak. A "kémények lágy selymet füstölnek az égnek", írná Fekete István, de nem pont így igaz, mert a rojtos, sötét füstöt okádó csövekből és a nedves levelek égetéséből akkora szmog terül szét, hogy az autóban belső keringetésre kell kapcsolni. És nem a velünk futó dízelek miatt...

Teljes cikk