Frivaldszky Edit
Frivaldszky Edit Nemzetközi család-, és életvédő

Jogellenes természeti törvények?

"A fiúknak fütyijük, a lányoknak puncijuk van." Ezt az alapigazságot ma nem lehet kimondani. Az indok: gyűlöletbeszéd.

Pironkodva írom le, amit egy Madrid utcáit járó buszra írtak: „A fiúknak fütyijük, a lányoknak puncijuk van.” Ezt a nagy alapigazságot a spanyol hatóságok nem fogadták el, eljárás indult a szervezők ellen, a buszt lefoglalták. Az indok: gyűlöletbeszéd.


 

Kezdjük az elején: Spanyolország egyes városaiban köz- és magánfinanszírozásból olyan plakátok kerültek ki buszmegállókba, melyeken meztelen gyerekek szaladgálnak a mezőn. Fiúk és lányok, csak épp kicsit "másképp": egy fiú, lány nemi szervvel, és egy lány, fiú nemi szervvel. Igen, van ilyen. Előfordul rendkívül ritka jelenségként, hogy az újszülött mindkét nem jegyeit magán viseli. Azoknak, aki így születnek, nem lehet könnyű a helyzete. De biztos, hogy közszemlére kell ezt kitenni, hogy a reggelente iskolába induló 6-8 éves gyerekek ezen kell gondolkozzanak matekóra előtt? 

A bizarr kampányra válaszul a konzervatív szervezetek is elindítottak egy kis kampányt: ha minden buszmegállóba nem is juthattak el, de egy buszt felmatricáztak a fent említett felirattal. De láss csodát, ez kiverte a hatóságoknál a biztosítékot, mert ilyen evidenciákat állítani ma nem lehet: ez már gyűlöletbeszéd. És megbánt(hat)unk vele másokat!

 

Komment-áradat indult a közösségi médián: ki ellene, ki mellette érvelt. A hisztihez csatlakozott Chelsea Clinton is (Hillary is Bill lánya), aki arról beszélt, a busz nehogy véletlenül az Egyesült Államokba is eljusson!

De eljutott. Az ENSZ Nőügyi Bizottságának ülésszaka alatt, amelyet ilyenkor márciusban rendeznek New Yorkban, a busz Manhattan utcáin gurult végig. Ezzel nem kis felháborodást okozott a programra gyűlt kormánydelegációk és megannyi civil szervezet sorai között. Mármint az európai és amerikai résztvevők körében. Mert az afrikaiak és ázsiaiak nem tudják elképzelni, hogy „az EU-ban miért forog minden ennyire a szex körül”? - amint azt egy afrikai kollegina kérdezte tőlem legutóbb az ENSZ-ben...

De mi is történt azzal a busszal, ami a – szólásszabadság világában – kimond egy alapvető természeti igazságot? Baseballütővel és kalapáccsal verték szét az ENSZ épülete előtt. És összefirkálták „TRANSZJOGOK” és hasonló feliratokkal. Még a szerencsétlen buszsofőr is megsérült. A tolerancia jegyében. Mert csak addig tart a tolerancia, amíg azt hangoztatjuk, amit a tolerancia szószólói.

A természet igazsága végül úgyis utat tör magának. Talán nem is kellenek kipingált buszok, baseballütők és kalapácsok, mert ahogy azt így tavasszal a kertben láthatjuk: a természet nem ismer akadályokat, előbb-utóbb életre tör. Ha ezt figyelmen kívül hagyjuk, olyan társadalmak és kultúrák lépnek a helyünkre, akik tisztelik az életet és a természet törvényszerűségeit.

 

 Képek forrása: http://www.bbc.com/mundo/noticias-38637999