Frivaldszky Edit
Frivaldszky Edit Nemzetközi család-, és életvédő

Az igazság szabaddá tesz

Nem attól leszünk szabadok, hogy mindent beveszünk, amivel megpróbálnak minket megetetni.

Mi az igazság? - kérdezi Pilátus Jézustól. Az emberek fölötti Igazság erejét talán jobban átéljük Húsvét napjaiban, még ha az emberek közötti igazság, az írott törvények vagy a relatív önmeghatározásunk el is térnek az abszolút Igazságtól.


 

Meghatározó élmény volt a keresztény közösség számára a Nagyhét második napján hozott ítélet: a bíróság jogerős ítéletében kimondta, hogy a 2016. április 10-én a Lengyel Köztársaság Budapesti Nagykövetsége előtt szervezett tüntetésen a résztvevők súlyosan sértő és kifejezésmódjában indokolatlanul bántó magatartásukkal nagy nyilvánosság előtt megsértették a katolikus vallási közösséget, és ennek folytán a közösség tagjainak emberi méltósághoz fűződő személyiségi jogát. Azaz az ízléstelen akció, amelyben egy püspöknek öltözött aktivista abortusztablettának titulált cukorkával „áldoztatta” a megjelenteket, sokaknál utolsó csepp volt a pohárban. Alá is írtak egy petíciót, mely bizonyította, hogy bizony nem kevés embert ütött szíven a performansz. Az Ítélőtábla másodfokú ítélete azért is különleges, mert az első fokú ítélethez képest szinte 180 fokos fordulatot vett a döntés.

Megdöbbentett az igazság olyan eltorzult bemutatása, melyet egy rövidfilmen láttam: az – amerikai – egyetemisták nem tudják eldönteni a velük szemben álló fehér férfiről, hogy vajon fehér férfi-e vagy egy hétéves kínai kislány. 

Vajon miért nem merik kimondani az igazságot? Ennyire erős a csoportnyomás a másság elfogadására? Félnek, hogy homofóbnak bélyegzik őket? Valószínűleg egyik sem. Szabadnak érzik magukat. Attól érzik szabadnak magukat, hogy elfogadják a másik ember érzéseit és az ebből kialakuló önmeghatározását, mert így ők is bármikor bármit érezhetnek, gondolhatnak, tehetnek és mondhatnak, nekik is szabad lesz. Szabad lesz a szűk környezetén belül, ahol mindenki ezen szabályok szerint játszik. Otthon, zárt ajtók mögött vagy a szűk baráti körben, a maguk által kiválogatott személyek társaságában. Amint kilép ebből a szűk világból, szembesülnie kell a valósággal. Mert akár felnőtt férfinak, akár hétéves kínai kislánynak érzi is magát, a legelső alkalommal sikítozni fognak a magukat felnőtt nőnek érző társai, amikor belép a strandon az öltözőbe. Elferdíthetjük az igazságot egy bizonyos határig, de azon túl nem feszíthetjük tovább a húrt. Nem attól leszünk szabadok, hogy mindent beveszünk, amivel megpróbálnak minket megetetni.

Jézus az Út, az Igazság és az Élet. És ez az igazság szabaddá tesz. (Jn 8:32) Függetlenül a bírósági döntésektől és az igazság relatív értelmezésétől.