Gerzson Éva
Gerzson Éva Filozófus

Mi a helyzet a pénzzel?

A pénz csalárd ereje abban áll, hogy nem áll meg a határainknál, a funkcióját mi határozzuk meg, mi húzzuk neki kontúrt. A pénz belénk tud költözni, és a szabadság, hatalom, vagy biztonság nyelvén képes megszállva tartani.

Hajlamosak vagyunk azt gondolni, ha nem vagyunk nagyon gazdagok, akkor a lelkiismeretünknek nincs dolga a pénzzel. De valóban így van-e?


Székely András
Székely András Közgazdász

Még mindig számolunk - elszámolási viszonyok 2.

Én a gyerekeimbe fektetek, és majd tőlük kapom vissza, ami jár. Hogy mennyi jár, azt majd ők döntik el, ahogy gyerekkorukban még enyém volt a döntés joga és felelőssége, akkor majd már az övék lesz. Ha bőven mértem, bőségben fogok megöregedni.

Érdekes, hogy ugyanaz a gondolat mennyire más reakciókat szülhet bennünk, nekem a gyereknevelés átváltása pénzre (HVG január 12-i „Drágaságunk”) több szempontból is tetszik. Végülis annyi mindent számolunk át, miért pont ezt ne? Attól még nem fogom egy feneketlen zsáknak tekinteni a gyerekemet, hogy ezt kiszámolják nekem – bocsánat, pontosítok, nem attól fogom. Egy (vagy több) kamaszgyerek apjaként ez az érzés már rég megjelent a könyvelésben. Az érzelmi könyvelésben. Mert akár elfogadjuk, akár nem, az érzelmeket is könyveljük magunkban, működik egy nagyon gondos, ám gyakran elfogult könyvelő ott benn, a szívünkben, aki az örömöket és a fájdalmakat egyaránt feljegyzi és rendszeresen, folyamatosan mérleget von. Néha van leltár, amikor át is értékelünk, de az aktuális egyenleget nap, mint nap érezzük. És ebben benne van a pénzkiadással kapcsolatos rossz érzésekkel szemben mindaz, amit visszakapunk. Gyakran csak később, sokkal később, lehet, hogy nem is közvetlenül, de visszakapjuk. És ha a napi mérleg nem is mindig nyereséges, a leltár során mindig hatalmas profitot vágok zsebre.


Máthé Zsuzsa
Máthé Zsuzsa Történész

Belső elszámolás - mesetarifa avagy a gyermek ára

A HVG szerint budapesti luxuslakások árát "öljük" gyermekeinkbe azzal, hogy egyáltalán felneveljük őket. De vajon szabad-e forintosítani a meseolvasást, létezik-e tartozik és követel oldala a gyermeknevelésnek?

 

Mindennek árát, mióta jól tudom, a te értéked messze van, túl a számokon” (Cseh Tamás: Szerelmes dal)

 

A HVG január 12-i számának címlapanyaga „Drágaságunk” címmel azt járja körül, mennyibe kerül manapság a gyermeknevelés? Ha valakinek kételye támadt volna annak kapcsán, mit is gondol erről a hetilap, már az újság vezércikkéből megtudhatta, milyen elrettentő költségei vannak egy/több gyermek vállalásának. Az újság számításai szerint az egykék 70 millió forintot „emésztenek fel” 18 éves korukig, míg több testvér esetén jobban megoszlanak a terhek, amivel az egy utódra eső végösszeg akár 38 millió forintra (!) is csökkenhet.

Vajon hány olyan ember él ebben az országban, aki e számok olvastán nem tántorodik meg? De még mielőtt elrohannánk kölcsönöket felvenni vagy fogamzásgátló módszereken kezdenénk gondolkodni, álljunk meg egy szóra! Tényleg ennyibe kerül a gyermeknevelés?!