Máthé Zsuzsa
Máthé Zsuzsa Történész

Gyerek, rendelésre - mit üzen Ronaldo fura apasága?

Az aranylabdás sztár csúfot űz emberi kapcsolatokból, kilúgozza a legalapvetőbb emberi köteléket. Gondolkodásmódja azt üzeni, hogy a gyermek tárgy, sőt árucikk, a nő pedig eszköz és díszlet a férfi oldalán.


Olvasom a hírt, miszerint korunk egyik fő-celebje, a mai kisfiúk idolja, Cristiano Ronaldo újra apa lesz. Nagyszerű hír lenne, ha nem árnyékolná be több "aprócska" részletkörülmény.

A cikkből kiderül, hogy a 32 éves sztár nem tett mást, mint bérbevett egy női méhet, hogy az hordja ki ikreit. Nem azért folyamodott e szokatlan "szolgáltatásért", mert ne lenne partnere, hisz közben 22 éves, gyönyörű modell barátnőjével pózol. Hogy miért nem ő az anyuka, nem tudni – talán lapos hasikája kitágulásától, mellei feszességének elvesztésétől tart, talán nem is szeretik egymást, csak feltűnő biodíszlet a labdarúgó oldalán. Egyik opció lehangolóbb, mint a másik…


 

A gyermekáldás mindenesetre Ronaldónál nem szerelmi-ügy, sőt, újságírói kérdésekre reagálva, melyben azt firtatják, nem bánja-e, hogy a kicsiknek nem lesz majd édesanyjuk, a focista büszkén válaszolja, hogy ugyan már, sokan nőnek így fel. És különben is, lesz majd nekik apjuk és nagymamájuk (Ronaldó anyukája), akik vigyáznak majd a gyerekekre – úgy tűnik a sztár nem tervez saját asszonnyal való életet és nevelés helyett is inkább csak "vigyázásról" beszél. Mintha valaki házi kedvencet tervezne vásárolni az állatkereskedésben.

Ronaldo tehát nem családot, „csak” gyereket akar, talán hétéves fia szórakoztatására, akinek szintén nem jutott anyuka, mert az alkalmi kapcsolatban fogant kisfiú születésekor a futballgéniusz „megvette” a megejtett nő anonimitását és távoltartását - egy kisebb vagyonnal fizette ki, hogy sose bukkanhasson fel fiúk életében.

Az aranylabdás sztár csúfot űz emberi kapcsolatokból, kilúgozza a legalapvetőbb emberi kötelékeket. Gondolkodásmódja azt üzeni, hogy a gyermek tárgy, sőt árucikk, a nő pedig eszköz és díszlet a férfi oldalán.

Mondhatnánk, magánügy. De nem egészen.   

Mert fiaink rajonganak ezért a futballistáért (több mint 120 milló kedvelés a Facebook-on!), hordják a nevével varrott pólókat és példaképként tekintenek rá, lányaink pedig azt hihetik, ő az igazi, a nagybetűs férfi, akiért minden nő eped.

Nem kétséges, hogy Ronaldo nagyszerű focista, akit azonban emberként egyetlen kisfiú vagy kislány elé nem állítanék példaképként. Mert úgy éli az életét, mintha minden emberi kapcsolat pénzzel kifizethető, szerződéses viszony lenne, mely kénye-kedve, hóbortjai szerint alakítható.

Ez a rendelésre készült élet megalázó minden szereplőnek és hiányzik belőle annak sava-borsa: az igazi szeretet.

Mintha a focipályán épp csak labda nem lenne...